Obiceiuri și tradiții Pascale în jurul lumii!

 

Dragilor, perioada Sfintelor Sărbători Pascale ne bate în poartă, postul deja a început, așa încât astăzi ne-am gândit să facem împreună o incursiune prin lumea aceasta mare, să vedem cum petrec alții Paștele și care le sunt obiceiurile în această perioadă.

 

Nici bine nu ne-am apucat a ne informa, că mare ne-a fost mirarea. Am găsit câteva obiceiuri care mai de care mai deocheate, ce tare ne-au amuzat. Ne-ar plăcea să le împărtășim cu voi.

 

Haideți să vedem ce tradiții se practică în perioada postului sau de Paște în diferite țări!

De cele mai multe ori, perioada Paștelui nu-i tocmai prietenoasă cu noi în ceea ce privește temperaturile, fiind nevoiți să încondeiem ouă chiar lângă sobă, afară fiind zăpadă. Ei bine, maghiarii nu țin cont de asta, iar în prima zi de Paști tradiția lor le dictează să-și reverse bucuria și dorința de a se reînnoi într-un mod tare ciudat: stropindu-se cu apă unul pe celălalt.

 

Uneori, mica bălăceală cu apă se transformă într-un adevărat turnir de găleți, bărbații fiind cei care stropesc femeile (în special fetele nemăritate) cu apă din cap până în picioare.

 

 

Se spune că apa este simbolul purității și că aceasta chiar ar avea puterea de a curăți păcatele și de a oferi fetelor un an mai bun. Ba unii bătrâni consideră chiar că acest obicei este un semn bun pentru fertilitate, fiind un îndemn pentru familiile care își doresc copii.

 

 

Ce fac francezii de Paști?

Știm cu toții cât de gurmanzi sunt franțuzii. Credeți că de Sfintele Sărbători Pascale, după un post bine meritat i-ar caracteriza altceva? Nicidecum. În ziua Paștelui, în orașul Houx se pregătește cea mai mare omletă văzută vreodată, de peste 4500 de ouă. Aceasta se servește oamenilor, comemorând momentul în care armata lui Napoleon a oprit marșul într-un mic orășel din Sudul Franței și au cerut omletă pentru toți soldații.

Ei bine, iată că în timp ce noi ne chinuim să ornăm cele mai frumoase ouă de Paști, francezii le sparg și le aruncă în tigăi pentru a pregăti gigantica omletă.

O sărbătoare mai ciudată – Paștele suedezilor, un fel de Halloween

Credeați că ceea ce fac maghiarii este ieșit din comun? Vă înșelați dragilor. Suedezii se îmbracă în costume amuzante, fetele în rochii lungi și colorate, iar băieți în tot soiul de costume de clovni, își colorează obrăjorii și încep să umble din casă în casă… Aceștia petrec toată noaptea de Paști schimbând iconițe sau desene cu vecinii, în speranța că vor căpăta ceva dulce.

Nu arată această sărbătoare mai mult a Halloween decât a Înviere a Domnului? Ei bine, nu-i contrazicem noi, însă ne putem da cel puțin cu părerea și putem spune că au un mod tare ciudățel de a-și petrece Paștele.

 

Grecii și farfuriile sparte – Nu se potolesc nici măcar în post

Am mai auzit în diverse locuri că petrecerile grecești sunt soluția ideală de a înlocui tacâmurile din casă. Însă nu doar în cazul petrecerilor se lasă cu farfurii sparte la greci. Și în ziua de Paște grecii deschid ferestrele și de la geamuri încep să zboare pe toată strada farfurii, tăvi sau orice alte obiecte de ceramică.

 

Ei spun că această tradiție înseamnă reînnoirea sufletului, prin faptul că aruncă lucrurile vechi și odată cu cele noi se aduce în casă liniște și pace. O astfel de tradiție se poartă și de Revelion sau de Sf. Valentin la ei.

 

Ei bine, acestea sunt principalele tradiții prin jurul lumii. Alături de ele mai avem înălțarea zmeilor în Bermude sau “biciuirea” (bineînțeles în joacă) a fetelor, cu biciuște făcute în casă, din nuielușe de salcie, decorate cu panglici colorate, în Cehia.

 

De asemenea, o tradiție pe cât se poate de ciudată practică și vecinii noștri bulgari, dar și nemții, sub accent culinar. Toți cei care vor să mănânce ouă colorate de Paști în Germania, vor trebui să le vâneze, acestea fiind ascunse pe străzi, în copaci sau în diverse locuri, pentru ca cei mici să le găsească.

 

Iar în Bulgaria decojitul ouălor se transformă în adevărate războaie. Cel care ciocnește cele mai multe ouă fără să îl spargă pe al său este câștigător. Desigur… știm și noi de undeva acest obicei, nu? Chiar noi îl practicăm de cele mai multe ori în familie.

 

 

Sper că v-ați distrat descoperind aceste obiceiuri de Paști din jurul mapamondului. Cu siguranță veți mai afla și alte noutăți, dacă veți urmări acest blog drăgălaș, cu povestioare interesante.

 

Cu drag, vă salută prietenul vostru, Calendarul Casei!

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.