Știm cu toții cât de importanți sunt primii ani din viața copiilor, în ceea ce privește învățarea. În primii 7 ani ei se dezvoltă, încep să perceapă mediul înconjurător și încep să învețe despre diverse lucruri din jurul lor. Spre exemplu, știai că până la un an, copilul tău deja începe să înțeleagă unele gesturi simple și îți poate oferi un obiect dacă îl ceri? Asta în timp ce în jurul vârstei de 6 ani el folosește deja corect noțiuni legate de timp: azi, ieri, mâine, se poate integra în grupuri de copii și își alege deja singur prietenii. Mai mult, prin joacă, el își setează deja propriile obiective și își poate duce la bun sfârșit o activitate simplă începută.

 

Tocmai de aceea, JOACA este o componentă incredibil de importantă în acest proces de învățare. Deoarece prin joacă orice copil va învăța mai ușor, mai rapid și mai eficient lucrurile elementare, necesare creșterii lui.

 

Astăzi ne-am hotărât să-ți prezentăm 3 trucuri pe care le poți folosi pentru a îmbina joaca și învățătura și pentru a-ți face copilul sau copiii fericiți.

 

1. Învață-ți copilul să ASOCIEZE VIZUAL lucrurile despre care discută

Aceasta este o tehnică folosită în foarte multe școli, chiar din primii ani de viață ai copilului, pentru învățarea alfabetului. Până la 2 ani, conform specialiștilor, el recunoaște deja formele din fotografii și imagini, putând identifica un obiect, după forma sa vizuală.

 

Iată în ce constă această tehnică:

  • ia o coală de hârtie și împarte-o în pătrățele egale pentru fiecare literă, de la A la Z.
  • ia-ți aparatul foto sau telefonul lângă tine și pregătește-ți copilul pentru aventura ce urmează. Vă veți distra de minune.
  • la fiecare literă pe care o înveți alături de el, faceți poze la diverse obiecte care încep cu acea literă, apoi printați pozele și atașați-le împreună la litera corespunzătoare.

 

Exemplu: Astăzi învățăm literele A,B,C. La litera A încurajăm copilul să pornească alături de noi în aventură – trebuie să identificăm 2 obiecte din casă a căror denumire începe cu litera A. Hmmm…. să vedem… Poate “AGENDA” și “ACVARIUL” cu peștișori vor fi personajele perfecte în povestea noastră. Să le fotografiem. Le printăm și le atașăm pătrățelului căruia îi corespunde litera A. În acest fel nu doar că va învăța copilul mai ușor alfabetul, dar îl vom ajuta să asocieze cu el și obiecte, cuvinte, putând percepe mult mai ușor mediul înconjurător. Pentru literele B și C căutăm alte două obiecte, care să corespundă și continuăm aventura.

 

  • Un alt lucru pe care îl putem face foarte ușor pentru asocierea vizuală este să identificăm culorile odată cu literele alfabetului. A – alb, R – roșu, V – verde. Iar dacă nu avem culori pentru fiecare literă, ne rezumăm la primul exemplu. Însă pentru literele unde avem culori disponibile, este foarte util să folosim și aceste tipuri de asocieri.

 

2. Învățarea pe teren – cel mai natural mod de cunoaștere

Dacă vrem ca piticul nostru să fie pe viitor un copil și un adolescent independent, trebuie să-i oferim libertatea necesară cunoașterii mediului înconjurător, încă de mic. Cu grijă, vom porni alături de el în marea aventură a descoperirii curții sau grădinii cu flori sau chiar a parcului de joacă. Gândește-te că la 6 anișori copilul tău merge deja pe bicicletă singur, este capabil să arunce mingea la țintă și pune deja întrebări, având la dispoziție un vocabular de peste 400 cuvinte, conform studiilor.

 

Încurajează-ți copilul să se bucure de aceste resurse. Lasă-l să testeze fiecare obiect din parc, să se urce pe căluții de jucărie, să se cațere pe scările și obiectele din parc, să se dea pe tobogan, să cerceteze fiecare floare etc. Întreabă-l ce culoare crede el că are acea floare și ajută-l să identifice culoarea corecta, dintr-o paletă plastică, asociind florile și obiectele din jur cu acele culori.

 

Oferă-i timp să înțeleagă cum funcționează lucrurile din jur și cum se poate ajuta de ele pentru a se juca, pentru a se distra și pentru a învăța în același timp lucruri noi.

 

O altă tehnică adorată de copii este desenul. Graffiti-ul pe pereți este o idee genială pentru a învăța culorile, dar și pentru a învăța micuții să scrie. Toate astea în timp ce se joacă. La fel, creta colorată și asfaltul vor fi prieteni de nădejde pentru copilul tău în această perioadă.

 

3. Încurajează competiția și învățatul în grup – activitățile de joacă cu alți copii

Grupul de copii și activitățile în echipă sunt poate cele mai importante lucruri din copilărie. Acestea vor fi adevărate comori educative pentru cel mic. El va învăța și va deprinde o mulțime de lucruri și învățături despre cum să relaționeze cu ceilalți, cum să împartă, cum să își asume roluri și cum să delege activități în grup. Spre exemplu, un copil de 5 ani va distinge deja cifrele de litere, va mânca independent, va participa activ la conversații. Studiile spun că până în vârsta de 5 ani 90% din capacitatea funcțională a creierului este complet dezvoltată.

 

Aici deja intervin provocările. Iar în cadrul activităților de grup se dezvoltă în fiecare copil 2 mari caracteristici, extrem de importante pentru creșterea și dezvoltarea sa armonioasă: spiritul de echipă și concurențialitatea.

 

Învață-l încă de mic să lucreze în echipă, să se bucure de ceea ce știu ceilalți, să folosească ceea ce cunoaște el, pentru a-i ajuta să descopere mai mult și ajută-l să înțeleagă competiția în sensul pozitiv. Coechipierul îi este prieten, dar nici adversarul nu îi este dușman.

 

Un mod amuzant de a învăța jocuri în echipă este tehnica “Sink and Swim”. Aceasta este favorabilă însă copiilor mai mari (7 ani+).

 

Cum funcționează tehnica Sink and Swim?

Se stabilește o listă de activități sau întrebări și se împarte grupul în două echipe, formate din același număr de copii. Jocul se poate desfășura la o piscină, în grădină sau în curte, oriunde poți instala mică piscină gonflabilă.

 

Se umple piscina cu apă călduță, asigurând un nivel al apei nici mare, nici mic – SIGURANȚA COPIILOR este prioritară aici. Toți copiii vor sta în jurul acestei piscine, aliniați. Iar o altă persoană va adresa întrebări copiilor sau îi va supune la diverse teste practice, pe echipe.

 

Orice răspuns corect la o întrebare sau orice activitate terminată de prima echipă duce la scufundarea în apă a unui membru din echipa adversă, acesta trebuind să iasă afară din piscină pentru a-și întregi echipa în cel mai scurt timp.

 

Acest joc va crea o adevărată competiție între copii, iar membrii echipelor se vor ajuta între ei cu îndârjire, pentru a câștiga jocul și pentru a se bucura de recompensa finală. Din acest joc vor învăța toții copii cât de important este să ajuți pe cel de lângă tine, vor învăța să fie atenți la orice lucru din jurul lor, pentru a răspunde și pentru a reacționa mai rapid la activități, evitând să fie aruncați în piscină și vor învăța să se responsabilizeze, totul într-un mod amuzant și plin de voie bună.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.