Știm cu toții că pentru o sănătate mentală de fier și pentru a ne simți împliniți, relaxarea și somnul au impact incredibil de puternic. Un om care lucrează în ture sau care are un program haotic, fără a-și gestiona timpul și, mai grav, fără a dormi suficient, poate fi pasibil de afecțiuni psihice destul de grave, consideră specialiștii.

 

Noi studii demonstrează că munca în schimburi și programul haotic ce tulbură programul normal de somn poate duce la depresie și chiar la formarea unor afecțiuni psihice grave.

 

Cercetătorii au examinat datele din șapte studii publicate anterior asupra programelor de muncă și a sănătății mintale, implicând un număr total de 28.438 de participanți. În general, lucrătorii pe schimburi și ture de noapte aveau o probabilitate mai mare de 28% să întâmpine probleme de sănătate mintală decât persoanele cu program de lucru constant în timpul săptămânii.

 

“Știm că munca pe schimburi modifică ritmul circadian, acesta este ciclul nostru normal de somn-veghe care se potrivește cu ciclul zi-noapte”, a declarat Luciana Torquati, autorul principal al studiului și cercetător la Universitatea din Exeter din Marea Britanie.

 

“Această perturbare poate face oamenii să se simtă deranjați și iritabili și să conducă la izolarea socială, deoarece timpul ce le rămâne oamenilor care lucrează în ture nu mai corespunde cu timpul celorlalți, astfel nemaiputând comunica în familie și cu grupul de prieteni”.

 

Cea mai mare îngrijorare pe care ar trebui să o aibă cei ce lucrează în schimburi

În special, studiul a constatat, lucrătorii pe ture aveau 33% mai multe riscuri de depresie decât persoanele care nu munceau nopțile sau programele neregulate. Muncitorii în schimburi au avut, de asemenea, o șansă mai mare de a dezvolta anxietate, dar în acest caz diferența era prea mică pentru a exclude posibilitatea ca aceasta să se datoreze întâmplării.

 

Femeile au părut deosebit de vulnerabile la efectele negative asupra sănătății mintale în urma muncii pe schimburi, relatează cercetătorii în Jurnalul American de Sănătate Publică. În comparație cu femeile care au lucrat programele constante în timpul săptămânii, femeile care au lucrat nopți sau s-au împărțit pe ture au avut cu 78% mai mari șanse de a experimenta rezultate adverse de sănătate mintală.

 

Cu toate acestea, bărbații nu par să aibă un risc cu mult mai crescut de probleme de sănătate mintală atunci când lucrează nopți sau au un program neregulat. Cu toate acestea, toți ar trebui să avem grijă să ne luăm un job cât mai puțin stresant și care să ne respecte programul și ciclul de viață normal.

 

 

 

Studiul nu a fost un experiment controlat conceput pentru a demonstra dacă programele de lucru ne afectează sau modul în care acestea pot avea impact direct asupra sănătății mintale. El a fost concluzionat prin analiza mai multor studii anterioare. Însă, specialiștii spun că ar trebui să avem grijă cu astfel de programe.

 

Care este soluția?

În urma unei nopți pierdute, corpul poate necesita câteva zile întregi de recuperare, iar pe termen lung, obiceiurile și ciclul mental se pot schimba, suferind dereglări majore, dacă ne obișnuim să lucrăm noaptea.

 

Desigur, varianta ideală ar fi să schimbăm jobul cu unul care ne propune un program regulat. Însă acolo unde nu este posibil, ideal ar fi să ne “manageriem” timpul cât mai bine și să ne organizăm pauze lungi și odihnitoare după fiecare tură, spun specialiștii.

 

Folosește-te de Calendarul Casei, prietenul tău și utilizează-ți timpul din viața ta cu cât mai mult sens. Până la urmă, este singura resursă pe care nu o vei putea primi înapoi vreodată.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.