De multă vreme poftim după o rețetă așa ca la mama acasă. Hmm, astăzi a venit vremea să o gătim. Vom găti crap prăjit cu mămăliguță, iar între noi fie vorba, chiar îi putem alătura și un mujdei proaspăt de usturoi, pentru a întinde masa cu bucurie și pentru a simți gustul clasic de sarmuzac, gătit ca pe vremuri.

 

Haideți să vedem împreună lista de ingrediente necesare pentru această rețetă.

 

Ingrediente

– 100g faină albă

– 100g pesmet sau mălai (am prefera să-l gătim cu mălai dacă dorim o variantă clasică, cu un gust de neuitat)

– 300 ml de ulei (peștele se prăjește în baie de ulei)

– sare

– 2 / 4 bucăți de crap

 

Aceste ingrediente sunt gândite pentru 1 kg de crap, așa încât puteți folosi 2 pești mari.

 

Rețeta este una foarte simplă, lipsită de fandoseli, însă cu un gust de care multă vreme nu vom uita. Asta mai ales dacă alegeți să gătiți crapul după rețeta lui originară, din Dobrogea.

Secretele pescărești își vor face treaba și vă vor aduce la masă savoarea de mult dorită.

 

Mod de preparare a crapului

Curățați bine crapul, apoi îl puneți în apă cu sare, unde îl lăsați circa 15 – 20 minute (acesta este primul secret pescăresc pe care trebuie să îl probați neapărat). Scoateți peștele și îl tăvăliți bine prin pesmet sau mălai amestecat cu făină albă.

 

Prăjiți în ulei curat, până acesta capătă o crustă ușor crocantă. La prăjire nu vă gândiți decât la baia de ulei. Peștele trebuie să fie acoperit complet. Prima dată se încinge uleiul bine și după acest pas se pune peștele. Veți prăji peștele la foc mediu, pentru a nu se arde și nici pentru a rămâne crud și a absorbi uleiul.

 

Un al doilea secret este tocmai modul de prăjire. Peștele se pune mereu cu partea care a avut osul în jos. Astfel, căldura va pătrunde peștele și acesta nu va rămâne crud. Când partea aceasta a devenit aurie, se ia peștele și se întoarce. După ce e gata se strecoară, se așază pe farfurie și se servește alături de mămăliguța fierbinte și de sarmuzac.

 

Prepararea mujdeiului 

Puteți strivi 3 4 căței de usturoi, apoi puneți sare grunjoasă peste usturoi și pisați energic până usturoiul devine pastă. Adăugați puțin ulei și amestecați bine. Se adaugă apă și se amestecă.

 

Pornind de la această rețetă, dacă doriți un sarmuzac (un sos de usturoi gros, de casă), puteți adăuga roșii prăjite pe grătar și tocate mărunt și smântână sau iaurt.

Iar mămăliguța o veți face așa cum dorește fiecare pornind de la rețetele lăsate încă din bătrâni pentru a fi valorificate și reinventate de către noi, cu fiecare masă pregătită.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.