Este vară, iar căldura de afară ne îmbie parcă să alegem mâncăruri cât mai ușor de digerat și cât mai savuroase, care să ne potolească atât foamea cât și pofta de răcoare și energie.

 

Tocmai de aceea, pentru astăzi vom pregăti o ciorbă, care se poate servi atât caldă, cât și rece, fiind la fel de delicioasă. O ciorbiță consistentă cu fasole și afumătură, vom găti astăzi, împreună.

 

Haideți pentru început să vedem lista de ingrediente!

– o bucată de afumătură de 500 grame (poate fi carne sau chiar kaizer, costiță sau orice altceva preferați)

– fasole uscată – circa 250 grame

– un morcov mare

– două cepe

– un ardei gras mare

– o rădăcină de țelină sau păstârnac, pentru mai mult gust (opțional însă)

– 500 ml de borș acru de casă

– o lingură de sare

– 2 linguri de tarhon mărunțit (poate fi înlocuit și de pătrunjel sau cimbru)

– 50 ml de ulei

– o lingură mare de pastă de roșii sau bulion

– 2 frunze de dafin

 

Mod de preparare

 

Se pune fasolea la înmuiat în apă, cel mai bine să fie lăsată peste noapte. Apoi se scurge apa și se pune fasolea la fiert. Se fierbe pentru câteva minute, după care se scurge apa. Se umple din nou oala cu apă clocotită, turnată peste fasole și se mai dă în fiert la foc mic, până fasolea este gata. În această apă se pune și o ceapă, frunzele de dafin, uleiul.

 

Ceapa rămasă, morcovul, ardeiul și țelina sau păstârnacul se taie cubulețe.  Apoi se taie carnea în bucăți. Puteți tăia după preferințe bucăți mai mari sau mai mici. Căliți legumele în tigaie, timp de 5 minute. Adăugați pasta de roșii și amestecați, lăsând la călit încă 3 – 5 minute.

 

Adăugați carnea afumată și mai lăsați la foc 5 minute. Adăugați totul într-o oală, iar peste amestec turnați circa 2 litri de apă clocotită. Lăsați totul la fiert circa 30 minute la foc mic. Adăugați fasolea în oală, cu tot cu zeamă și puneți peste borșul și sarea. Adăugați la final verdețurile și lăsați pe foc încă 1 – 2 minute.

 

După aceste etape, lăsați focul să se stingă și mai lăsați ciorba cu capacul pus încă jumătate de oră. Iar după, totul este gata de servit. Poftă bună!

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.