Astăzi vom găti împreună o ciorbă care cu siguranță îi va aduna pe toți cei dragi în jurul mesei. Vom găti pentru familie o ciorbă ardelenească. Pentru aceasta vom avea nevoie de o pleiadă de ingrediente care vor da un gust nemaipomenit preparatului.

 

Pentru început, avem nevoie de:

  • carne de porc tăiată în cubulețe (dar se poate folosi și afumătură de vită – în funcție de carnea preferată de cei dragi)
  • legume: morcov, țelină, ceapă – toate tăiate mărunt
  • o lingură de sare și puțin piper
  • foi de dafin, mărar, pătrunjel și tarhon
  • ulei
  • o farfurioară de orez
  • apă
  • 100ml smântână de casă (se poate și din comerț, dar să fie mai grasă)
  • 2 gălbenușuri de ouă

 

Punem într-o oală foarte puțin ulei și punem la călit legumele. Adăugăm apa peste legume, după ce uleiul capătă o culoare arămie, portocalie. Apoi punem sarea și piperul și lăsăm totul la fiert. După ce începe să fiarbă, adăugăm carnea și frunzele de dafin.

Lăsăm din nou la fiert circa 40 minute, la foc mic. Poate dura mai mult sau mai puțin. Când este fiartă carnea în proporție de 80 – 90%, adăugăm orezul. Pentru o consistență numai bună, potrivită pentru o ciorbiță, la fiecare litru de ciorbă se pune o lingură plină de orez.

Lăsăm totul să fiarbă până la final, când s-a fiert orezul. Când toate acestea au fiert, adăugăm 100ml de smântână. Lăsăm totul încă 5 minute la fiert, apoi oprim focul.

În final, adăugăm verdeața: mărarul, tarhonul și pătrunjelul. Apoi punem într-o farfurie cele 2 gălbenușuri de ouă, pe care le dizolvăm în apă rece, bătându-le ușor. Adăugăm și 3 4 linguri de ciorbă în acestea, pentru a le tempera.

Amestecăm gălbenușurile în oala de ciorbă, până ciorbița prinde o culoare de la ou, iar acum aceasta este gata.

O astfel de ciorbă este perfectă pentru un “felul 1”  delicios și plin de savoare. În funcție de mărimea familiei puteți face o cantitate mai mare sau mai mică. Este perfectă de servit când e luată de pe foc, cu un ardei iute și cu smântână.

Vă amintim că aceasta se poate face și cu afumătură de vită, rețeta fiind în mari proporții la fel.

 

Vă urăm poftă bună!

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.