Una dintre cele mai grele provocări pentru o familie este realizarea unui buget lunar și mai ales respectarea acestuia. Știm destul de bine cât de greu este să echilibrăm cheltuielile, mai ales atunci când există prichindei împrejur.

 

Însă cum “cea mai fericită căsuță e cea în care există piciorușe mici”… nu putem decât să ne bucurăm zilnic de copilașii noștri și să încercăm să le oferim tot ce-i mai bun. Iar pentru a putea face asta, haideți să descoperim împreună 10 idei prin care putem economisi bani lunar, bani pe care îi putem aloca mai apoi îngrijirii sau distracției copiilor.

 

Bineînțeles că ideile de mai jos vor putea fi ajustate, personalizate în funcție de fiecare familie. 🙂

 

  1. Alege între cash sau card? Care te ajută să cheltui mai putini bani?

În teorie, se spune că dacă folosești cardul, neavând la îndemână bani palpabili nu vei ține cont cât costă anumite lucruri și ai tendința să cheltui mai mult. Însă, în practică există și oameni care atâta timp cât văd banii în portofel, nu-și pot găsi liniștea până nu își cumpără câte ceva. Folosește banii în forma în care aceștia te ajută cel mai mult. Alege varianta care te ajută să cheltuiești mai puțin.

 

  1. Stabilește un buget lunar pentru mâncare!

Acum, că ai la îndemână un prieten de nădejde, Calendarul Casei, ai rețetele pe fiecare săptămână în avans. Știi ce vei găti săptămâna viitoare, așa încât îți e mai ușor să te duci în piață și să-ți stabilești un buget în funcție de rețetar. Testează de la o lună la alta cât cheltui pe mâncare și încearcă să eviți mofturile tale, în favoarea mofturilor lui bebe.

 

  1. Încearcă pe cât posibil să înlocuiești jucăriile copiilor cu activități!

De ce să dai 50 – 100 de lei pentru o singură jucărie la fiecare câteva zile, atunci când poți împărți acei bani în 2 sau chiar mai multe activități distractive? Acolo bebe va cunoaște și alți copii și se va putea juca în aer liber cu mult mai multe jucării în aceeași zi – într-un parc de distracții spre exemplu. Astfel el nu va duce lipsa jucăriilor (de care oricum se plictisește după câteva zile), iar tu vei ieși mult mai ieftin la final de lună, bucurându-te în același timp de aer curat și de o dezvoltare armonioasă a copilului.

 

  1. Stabilește lista neagră a cheltuielilor lunare!

Ce obiect ți-ai cumpărat luna trecută pe care nu l-ai folosit luna aceasta deloc? Poate e o bluză pe care încă nu ai îmbrăcat-o sau poate că e un produs cosmetic de care nici nu te-ai atins încă. Dacă ai mai multe astfel de obiecte pe care le cumperi și uiți de ele sau nu le folosești măcar odată pe lună, asta înseamnă că nu ai fi avut neapărat nevoie de acel obiect. Trece astfel de obiecte pe lista neagră a cheltuielilor și încearcă pe cât posibil să limitezi banii ce îi dai pe astfel de lucruri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.